Blog Detail
IMG-BLOG
22 Jan 2018
2025-03-03 07:42:28 | 97 |

د شيرينۍ د غاښونو پر اغېز او د مخنيوي لارې

په دې مقاله کې، به موږ د شيرينۍ د غاښونو لپاره تر ټولو بد ډولونه وپېژنو او د دې زیانونو مخنیوي لارې به وڅیړو.

پېژندنه

شیرینی‌ها او شکلات‌ها د نړۍ په ګوټ ګوټ کې د خوړلو تر ټولو مشهور توکي دي. سره له دې، د دې توکو ډیرې استعمال کولی شي د غاښونو ته جدي زیانونه ورسوي. د دې زیانونو اصلي لامل، د شکر پاتې کیدو له امله په خوله کې تولیدیدونکي ضعيف اسیدونه دي. دغه اسیدونه د دندو پوسیدو لامل کیږي. په دې مقاله کې، به موږ د شيرينۍ د غاښونو لپاره تر ټولو بد ډولونه وپېژنو او د دې زیانونو مخنیوي لارې به وڅیړو.

د غاښونو لپاره تر ټولو بد ډول شيرينۍ

1.       چپکشي شيرينۍ
چپکشي شيرينۍ د غاښونو لپاره تر ټولو بدې انتخابونه دي. د دې ډول شيرينۍ د چسپندنې لوړتیا له امله، د غاښونو نه په اسانۍ سره پاکې نه شي او ممکن د اوږدې مودې لپاره د غاښونو پر سر پاتې شي. دې سره، باکتریا ته د شکر پاتې کیدو لپاره زیات وخت ورکړل شي، چې د غاښونو د پوسیدو خطر زیاتوي.

2.      سخت شيرينۍ
سخت شيرينۍ هم د غاښونو لپاره ستونزمنې کیدی شي. که چیرې تاسو احتیاط ونه کړئ، دا ډول شيرينۍ کولی شي د غاښونو ماتېدو لامل شي. سربېره پر دې، د دې ډول شيرينۍ تکراري استعمال کولی شي د غاښونو په تدریجي ډول آسیب زیات کړي، چې د ترکونو او ماتېدو خطر زیاتوي.

3.      مالګین شيرينۍ
شاید ډېری خلک فکر وکړي چې مالګین شيرينۍ د غاښونو ته زیان نه رسوي، مګر دا تصور غلط دی. مالګین شيرينۍ ډېر تیزابي وي، او دغه تیزابونه د غاښونو بهرنۍ لایه ته زیان رسوي. دا زیان د غاښونو پوسیدو ته زیانمن کوي. نو، د دې ډول شيرينۍ مصرف باید هم تر لږې کچې راشي.

د شيرينۍ د غاښونو د زیانونو مخنیوي لارې

1.       د شيرينۍ مصرف کنټرول
د شيرينۍ او شکلاتو مصرف کنټرول کولی شي د غاښونو د زیانونو خطر په زیاتې اندازې سره کم کړي. دا غوره ده چې د دې توکو مصرف محدود شي او یوازې په ځانګړو موقعو کې یې استعمال وکړئ.

2.      د غاښونو برش کول او نخ دندان کارول
د شيرينۍ د خوړلو وروسته، د غاښونو په ښه ډول برش کول او د نخ دندان کارول اړین دي ترڅو پاتې شکر له غاښونو لرې شي. دا کار د باکتریا فعالیت او اسید تولید کموي.

3.      منظم دندانپزشکي کتل
منظم دندانپزشکي کتنې کولی شي د غاښونو د ابتدایي ستونزو په پیژندلو کې مرسته وکړي او د شدید پوسیدو څخه مخنیوی وکړي. سربېره پر دې، دندانپزشک کولی شي اړینې لارښوونې د خولې او د غاښونو په پاکوالي کې ورکړي.

پایله

شیرینی‌ها او شکلات‌ها کولی شي د غاښونو پر صحت ډیر منفي اغېز وکړي، په ځانګړي توګه که چېرې دوی په زیات مقدار او منظم ډول وکارول شي. د زیانمنو شيرينۍ ډولونو پوهیدل او د مخنیوي لارښوونې تعقیبول کولی شي د غاښونو ساتنه وکړي او د خولې صحت یقیني کړي. یاد ولرئ، د غاښونو پالنه د عمومي صحت یوه مهمه برخه ده او باید یې له نظره ونه غورځول شي.